Lifestyle

Maak jij je sieraden geregeld schoon?

Het gebeurt bij ieder sieraad, het wordt dof of vies. Zelf heb ik altijd dat mijn ringen na verloop van tijd wat viezer worden, dit komt vooral omdat er zeepresten tussen blijven zitten en weet wat nog meer..

Daarom reinig ik eens om de zoveel tijd mijn sieraden. Hieronder lees je alle tips & tricks om sieraden te reinigen!

Kijk wel eerst goed waar de sieraden van gemaakt zijn. Nikkel, goud en zilver moeten op verschillende manieren schoon worden gemaakt. Anders is er kans dat de sieraden beschadigen.

Hoe weet je of je sieraad echt van Nikkel, Goud of zilver is?

Gradaties van Zilver
Hoe zuiverder zilver is hoe hoger de waarde. Bij zilver heb je grofweg 4 gradaties. Deze gradaties worden aangegeven met een nummer. Dit nummer is vaak in het voorwerp geslagen en zo makkelijk te herkennen.

Zuiver Zilver: 999 zilver
1e gehalte: 925 Zilver
2e gehalte: 835
3e gehalte: 800 Zilver
4e gehalte: 640 Zilver

zilverr

Nikkel is moeilijker te herkennen. In Nederland is het bijna niet meer toegestaan om sieraden te verkopen met 100% Nikkel ( veel mensen zijn hier allergisch voor en krijgen eczeem).

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit; Nikkel is namelijk een belangrijke veroorzaker van eczeem. Vooral sieraden waarin nikkel is verwerkt, geven problemen.Vanaf 20 juli 2001 gelden in Nederland beperkende maatregelen voor de verkoop van sieraden waarin nikkel zit. Producten die bestemd zijn om op de huid te dragen, mogen nikkel bevatten als de afgifte van nikkel maar niet groter is dan 0,5 µg/cm2 per week. Artikelen als piercingornamenten en oorsieraden mogen geen nikkel bevatten.Deze bepalingen staan in een Warenwetregeling.

nikkle

Goud

Er zijn een paar simpele trucjes om nepgoud te herkennen. Natuurlijk zijn er veel meer professionelere technieken om nepgoud van echt goud te scheiden, maar niet iedere consument beschikt over een 20.000 euro kostend röntgenanalyse-apparaat.

Wie goud koopt, doet er goed aan een magneet mee te nemen. Als het gouden object wordt aangetrokken door de magneet, dan is het nepgoud. Echt goud wordt niet of nauwelijks aangetrokken door een magneet.

Ook handig om mee te nemen: een schoonmaakdoekje voor juwelen. Vraag of u het gouden object even mag schoonmaken. Als u stevig schuurt en de gouden laklaag verdwijnt, dan is het object niet van echt goud.

Er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen voor sieraden. Wanneer u een sieraad van nepgoud een dag laat weken in een vloeibaar badje, dan oxideert het sieraad en wordt het dof. Dit zal bij echt goud niet gebeuren.

goud

Hoe maak je de sieraden schoon?

Nikkel:

Sieraden die van nikkel zijn gemaakt zijn meestal te koop bij winkels zoals de C&A, H&M, Bershka, en Zara.

Ringen die van nikkel zijn gemaakt, krijg je snel een groene band om je vingers. Om dit te voorkomen, kun je aan de binnenkant van de ring een laagje nagellak aanbrengen( Top- of Basecoat! ) verricht wonderen!

Om sieraden van nikkel schoon te maken gebruik je een warm zeepsopje. Leg het sieraad in het water en maak het voorzichtig schoon met een (oude) tandenborstel. Spoel het sieraad even na en laat het drogen op een handdoek.

schermafbeelding-2016-10-26-om-17-55-04

Zilver:

Zilveren sieraden worden op een geven moment zwart. Dit kan komen doordat het veel is gedragen maar gebeurt ook op natuurlijke wijze. Er zijn meerdere manieren om zilver schoon te maken.

Met zilverpoets: Dit is een bekende truc. Zilverpoets is verkrijgbaar bij de drogist. Gebruik een zacht doekje om het sieraad met zilverpoets schoon te maken.
TIP! .. Met tandpasta: Gebruik een tandenborstel om met de tandpasta het sieraad schoon te maken. Wrijf het vervolgens schoon met een droge, zachte doek.
Met zout en heet water: Wikkel het sieraad in een laagje aluminiumfolie. Maak een mengsel van heet water (ongeveer 60°C) en zout. Leg het sieraad gewikkeld in folie een nachtje in het mengsel. Haal het de volgende ochtend uit het mengsel en de folie en wrijf het sieraad op met een zachte doek. Het hangertje moet je apart in folie wikkelen.

Goud

Goud kan op verschillende manieren schoongemaakt worden. Dit is aan te raden als het sieraad er dof uit ziet. Met een goede schoonmaakbeurt word het weer glanzend en ziet het er uit als nieuw.

Met ammoniak: Laat gouden sieraden enkele uren weken in een bakje met warm water en een paar druppels ammoniak. Borstel ze vervolgens schoon met een tandenborstel. Probeer niet te dicht bij het bakje te komen. Ammoniak is een schadelijke stof die huid irritatie kan veroorzaken. Als je een steentje in je ring hebt, doe dit dan NIET! de kans is heel groot dat het steentje dan loslaat.

Met groene zeep: Maak een zeepsopje met wat groene zeep. Borstel het sieraad met een tandenborstel en het zeepmengsel. Spoel het af met lauw water en droog het goed met een flanellen doek.
Blijf goed je sieraden schoonmaken. Als je het zelf niet graag doet, of het risico van beschadiging niet wilt oplopen, kun je naar iedere juwelier! Die maken ze ook schoon.

Advertenties

19 gedachten over “Maak jij je sieraden geregeld schoon?

      1. Zeker. Mijn ketting (Gekregen bij Tiffany in Parijs!) laat ik nu niet meer hangen omdat er zwarte plekken op zijn. Gewoon poetsen met tandpasta en het is weg en nu draag ik mijn ketting weer alle dagen!

        Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s