beauty

Belangrijk: Tips voor het zonnen!

Vandaag hoorde ik op de radio, dat er steeds meer mensen in Nederland zijn, die huidkanker krijgen 😦

Grotendeels komt het, omdat we meer doen zonnebanken, en meer in het zonnetje zitten, zonder ons lijf goed te beschermen!

1. Bescherming tegen UVA én UVB
Dat verbranden niet goed voor je is, weten de meeste mensen wel. Je kan echter zelfs huidschade oplopen als je niet verbrandt en achter het raam in de zon zit. De boosdoeners zijn de zogenaamde UVA- en UVB-straling. UVA- en UVB-straling zijn 2 verschillende soorten straling.

sunscience-skin
UVB is de straling die ervoor zorgt dat je bruin wordt, maar óók dat je verbrandt. UVA gaat veel venijniger ter werk. UVA komt dieper in de huid terecht en beschadigt daar de huid. UVA zorgt voor rimpels in je huid. Verbranden komt dus door UVB, huidveroudering door UVA. Het is dus belangrijk om een zonnebrandcrème te kopen die tegen zowel UVA als UVB beschermt.

2. Welke factor (SPF) moet je kiezen?
De schappen bij de drogisterij puilen uit met crèmes van factor 6 tot factor 50+. Dit wordt meestal aangegeven met de term SPF (Sun Protection Factor). Een hoge SPF biedt meer bescherming dan een lage. Tussen factor 30 en factor 50 zit echter weinig verschil. Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen.

zonnebrandcreme-2

Factor 50 beschermt niet 100%, dus het verschil tussen factor 30 en factor 50 is minimaal. Een factor met een extreem lage SPF zou je eigenlijk niet moeten gebruiken. Deze bieden te weinig bescherming.

Let wel: per huidtype kan het verschillen welke factor het meest geschikt is. Overleg met een deskundige als je zeker wilt weten met welke SPF je het beste kunt smeren.

3. Tip: smeren, smeren, smeren.
Eigenlijk moeten we ons altijd tegen de zon beschermen. Het is net als met roken: je weet nooit van welke sigaret je longkanker krijgt. Zo weet je bij de zon nooit precies welke keer huidkanker veroorzaakt. Als je je hele lichaam goed wilt insmeren, heb je een hoeveelheid ter grootte van een borrelglaasje nodig.

Infographic-zonnebrand-smeren-kwf

Een slimme truc is om 5 minuten nadat je je hebt ingesmeerd, je nog een keer in te smeren. Dan ben je waarschijnlijk overal goed geweest. Als je de hele dag in de zon blijft, moet je het smeren regelmatig herhalen. Het beste is om je iedere 2 uur in te smeren.

4. Is waterproof / waterresistante crème nodig?
Wanneer er op zonnebrandcrème waterproof of waterresistant staat, dan betekent dit dat de crème ook in het water beschermt. Het is echter niet zo dat het blijft zitten tijdens het zwemmen. Na het zwemmen moet je dus weer smeren – zelfs als de crème waterresistant is.

Beach scene with blue wood decking

5. Een goedkope of dure crème aanschaffen?

Zonnebrandcrème in Nederland heeft altijd de factor die het belooft. Dus factor (SPF) 30 is ook echt SPF 30. Er zijn wel kleine verschillen. Duurdere crèmes hebben in sommige gevallen betere filters, die je dus beter beschermen.

Tegelijkertijd zorgen de duurdere crèmes voor schijnzekerheid, omdat je de neiging hebt om zuiniger te smeren. Van een dure fles drank schenk je ook kleinere borrels. Dus liever een goedkopere crème en dan lekker veel smeren.

Schermafbeelding 2017-05-19 om 19.36.38

6. Let op de ingrediënten
Er zijn een paar ingrediënten waar je op kan letten.

  • Parfums – Sommige crèmes hebben een lekker geurtje meegekregen, zoals citrus. Toegevoegde parfums kunnen in combinatie met zon echter voor pigmentvlekken zorgen. Niet kopen dus.
  • Alcohol – Alcohol irriteert de huid en droogt de huid uit: geen fijn ingrediënt dus.
  • Zonnefilter Oxybenzone – Dit is een chemisch zonnefilter. In vergelijking met andere chemische zonnefilters wordt deze extreem gemakkelijk in de huishouding opgenomen. Deze stof kan mogelijk hormoonverstorend werken en wordt teruggevonden in bloed, urine en zelfs moedermelk. Een omstreden zonnefilter dus.

7. Bescherm je dagelijks
Huidkanker komt het meest voor in het gezicht en dat is geen toeval. Ons gezicht wordt het meest blootgesteld aan de zon. Het is dus belangrijk om je huid dagelijks te beschermen, ook in de winter.

Gebruik elke dag een crème met een beschermingsfactor. SPF 15 zit tegenwoordig in allerlei dagcrèmes. Een lagere factor is niet afdoende en ook mannen moeten zich dagelijks beschermen. Het is de beste anti-rimpelcrème die er is.

zon-292x300

Smeer jij je altijd goed in, als je de zon ingaat?

Advertenties

7 gedachten over “Belangrijk: Tips voor het zonnen!

  1. Jaa de zon is je grootste vijand wat betreft rimpels (en huidkanker)! Mijn dagcrème heeft spf 30 en met m’n zonnebrand crèmes doe ik altijd factor 50. In de zomer met zonnen doe ik een zonnebrandcrème voor het gezicht met factor 50.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s